niedziela, 3 czerwca 2018

Szef kuchni poleca: Polędwiczka wołowa z sosem balsamicznym na szpinaku

PYCHA!!!!
  • 4 plastry polędwicy po 200 g każdy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • mąka do obtaczania
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • oraz: świeża rukola lub szpinak duszony na maśle 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na dużej patelni po 3 minuty z każdej strony. Nie nakłuwać mięsa widelcem podczas smażenia, gdyż uciekną z niego smaczne soki i mięso wyjdzie suche.
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na 5 minut. Przełożyć mięso na tę samą patelnię, dodać masło, ocet balsamiczny, bulion oraz sól do smaku i gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje. W międzyczasie przewrócić 1-2 razy mięso na drugą stronę.
 Steki wyłożyć na świeżą rukolę lub lekko podduszony na maśle szpinak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz