Pyszne, przepis:
Masa jabłkowa
Ciasto
Masa śmietanowa
Galaretka pomarańczowa
Dekoracja
Przygotowanie masy jabłkowej:
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć na puch miękkie masło, margarynę i cukier. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku, a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić na dnie. Ciasto jest gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i upiec na jasnozłoty kolor. U mnie to było 25 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Przygotowanie galaretki:
Wlać do rondelka sok pomarańczowy. Wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Po około 5 minutach postawić rondelek na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Sok nie może się zagotować, bowiem żelatyna straci swoje właściwości. Odstawić do wystudzenia.
Montaż:
Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wyłozyc masę śmietanową i ponownie wstawić do lodówki. gdy masa zastygnie wylać tężejącą galaretkę. Odstawić ciasto do lodówki aby galaretka zastygła.
Uwaga: Kolejną warstwę przygotować dopiero gdy poprzednia zastygnie.
Źródło: tutaj
Masa jabłkowa
- 1,5kg jabłek (u mnie Szampion)
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym
Ciasto
- 130g mąki pszennej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 170g cukru
- 100g miękkiego masła
- 70g margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
Masa śmietanowa
- 500ml śmietany kremówki o zawartości tł. min.30%
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100g płatków czekoladowych
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
Galaretka pomarańczowa
- 300ml soku pomarańczowego
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Dekoracja
- bita śmietana
- płatki czekoladowe
Przygotowanie masy jabłkowej:
Umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i usmażyć na małym
ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie
wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuszczą.
Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w
przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć na puch miękkie masło, margarynę i cukier. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku, a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić na dnie. Ciasto jest gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i upiec na jasnozłoty kolor. U mnie to było 25 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą
śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników.
Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną
wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na
końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem
szpatułką.Przygotowanie galaretki:
Wlać do rondelka sok pomarańczowy. Wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Po około 5 minutach postawić rondelek na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Sok nie może się zagotować, bowiem żelatyna straci swoje właściwości. Odstawić do wystudzenia.
Montaż:
Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wyłozyc masę śmietanową i ponownie wstawić do lodówki. gdy masa zastygnie wylać tężejącą galaretkę. Odstawić ciasto do lodówki aby galaretka zastygła.
Uwaga: Kolejną warstwę przygotować dopiero gdy poprzednia zastygnie.
Źródło: tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz