czwartek, 10 października 2019

Pyszne, przepis:
Masa jabłkowa

  • 1,5kg jabłek (u mnie Szampion)
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym

Ciasto
  • 130g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 170g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 70g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Masa śmietanowa
  • 500ml śmietany kremówki o zawartości tł. min.30%
  • 250g serka mascarpone
  • 250g jogurtu greckiego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100g płatków czekoladowych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Galaretka pomarańczowa
  • 300ml soku pomarańczowego
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Dekoracja
  • bita śmietana
  • płatki czekoladowe

Przygotowanie masy jabłkowej:
Umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i usmażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie  wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.

Przygotowanie ciasta:
Utrzeć na puch miękkie masło, margarynę i cukier. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku, a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić na dnie. Ciasto jest gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C  i upiec na jasnozłoty kolor. U mnie to było 25 minut. Wystudzić w formie.

Przygotowanie masy śmietanowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką.

Przygotowanie galaretki:
Wlać do rondelka sok pomarańczowy. Wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Po około 5 minutach postawić rondelek na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Sok  nie może się zagotować, bowiem żelatyna straci swoje właściwości. Odstawić do wystudzenia.

Montaż:
Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wyłozyc masę śmietanową i ponownie wstawić do lodówki. gdy masa zastygnie wylać tężejącą galaretkę. Odstawić ciasto do lodówki aby galaretka zastygła.

Uwaga: Kolejną warstwę przygotować dopiero gdy poprzednia zastygnie.

Źródło: tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz