wtorek, 4 sierpnia 2015

Ale upał!

Podobno na upały najlepszy jest arbuz i sok pomidorowy. Latem wraz z potem szybko tracimy mikro i makroelementy. A pomidor i arbuz zawierają potas, wapń, magnez, żelazo i sód. Podczas upałów ważne jest nawadnianie. Arbuz składa się w 92% z wody...
Co do pomidorów, to lepszy jest sok pomidorowy. Znajduje się w nim potas, magnez, fosfor, witamina C, witamina B6, beta-karoten, witamina E oraz witamina K. Jest też bogaty w błonnik, dzięki czemu nie tylko dostarcza organizmowi płynów, ale też doskonale zaspokaja głód. A likopen zawarty w soku pomidorowym, poddany podczas przygotowania soku obróbce termicznej, jest lepiej przyswajalny dla człowieka niż ten pochodzący z surowych pomidorów. Szklanka, a nawet dwie, soku pomidorowego dziennie to pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego, nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz