Podobno na upały najlepszy jest arbuz i sok pomidorowy. Latem wraz z potem szybko tracimy mikro i makroelementy. A pomidor i arbuz zawierają potas, wapń, magnez, żelazo i sód. Podczas upałów ważne jest nawadnianie. Arbuz składa się w 92% z wody...
Co do pomidorów, to lepszy jest sok pomidorowy. Znajduje się w nim potas, magnez, fosfor, witamina
C, witamina B6, beta-karoten, witamina E oraz witamina K. Jest też bogaty w błonnik, dzięki czemu nie tylko dostarcza organizmowi
płynów, ale też doskonale zaspokaja głód. A likopen zawarty w
soku pomidorowym, poddany podczas przygotowania soku obróbce
termicznej, jest lepiej przyswajalny dla człowieka niż ten pochodzący z
surowych pomidorów. Szklanka, a nawet dwie, soku pomidorowego dziennie
to pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego, nerwowego
oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz