piątek, 4 maja 2018

Makaroniki

Spróbowałam. Muszę przyznać, że długo się zbierałam do tego. Słyszałam o stopniu trudności i o tym, że nawet najlepszym czasami po prostu nie wychodzą... A ja bez termometru! No cóż, to nie ideał, ale też nie zakalec. Misja zakończona prawie-sukcesem ;P (tak w 90%).
Przepis:
Składniki:
Skorupki: 150 g mąki migdałowej
150 g cukru pudru
2x52 g białek z jajek
150 g cukru
50 g wody
Krem waniliowy:
250 ml mleka
2 jaja łyżeczka wanilii w proszku
70g cukru
40g mąki
150g miękiego masła
Wykonanie:
Skorupki: Przesiej cukier puder razem z mąką migdałową. Możesz dodatkowo je zmiksować, by osiągnąć optymalną konsystencję. Dodaj 52 g białek i wymieszaj bardzo dokładnie. Resztę białka (koniecznie w temperaturze pokojowej) ubij z 20g cukru na niezbyt sztywną pianę. Ugotuj 130g cukru z wodą. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118° C, dodaj go do białek, cały czas ubijając. Ubijaj, aż masa wystygnie do temperatury około 40 stopni. Następnie dodaj bezę do uprzednio przygotowanej mieszanki migdałowej i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Nie boj się, że białka opadną, one MAJĄ opaść (inaczej makaroniki popękają). Nakładaj za pomocą rękawa cukierniczego na ZIMNĄ blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstaw na około pół godziny (albo do czasu, gdy dotknięte delikatnie makaroniki nie będą przyklejały się do palca). Piecz przez 15 min. w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150° C. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Obejrzyj dokładnie skorupki: są gładkie? Nie popękały? Jesteś geniuszem kuchni!
Masa waniliowa: Jaja wymieszaj z cukrem, następnie mąką. Zagotuj mleko z wanilią. Dodaj ubite jaja i gotuj około 2 minut, cały czas energicznie mieszając. Wymieszaj zimną masę jajeczną z miękkim masłem i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej godzinę). Kiedy krem zgęstnieje, posmaruj jedną skorupkę, przykryj drugą i połącz razem, lekko ściskając.
Gotowe makaroniki wstaw do lodówki na 24 godziny przed podaniem. Zachwycaj się (nimi i sobą)! Jesteś Wielka! Przechowywanie Makaroniki przechowuj w szczelnym pojemniku lub w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz